Мандатността на кметовете ще сложи край на феодализма, а въпрос на

...
Мандатността на кметовете ще сложи край на феодализма, а въпрос на
Коментари Харесай

Никола Минчев: Мандатността на кметовете ще сложи край на феодализма

" Мандатността на кметовете ще постави край на феодализма, а въпрос на полемика е дали да бъде 2 или 3 мандата. "

Това разяснява пред бТВ в понеделник заран депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.

Изненадващо обединението предложи кметовете на общините да бъдат лимитирани с два мандата, а това се разписа в препоръчаните от тях промени в конституцията.   

„ Това е смяна, която ще се ползва отсега нататък. Не виждам по какъв начин времево тези промени биха могли да бъдат признати до идващите локални избори, тъй че те няма да имат отражение върху изборите след три месеца “, уточни Минчев.

Националният празник е въпрос, непосредствен до мозъка и сърцето на всеки българин, разяснява той по другото предложение, разгоряло пристрастеностите - 24 май да размени 3 март.

  " В 47-мия парламент, когато от ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на кодекса на труда, щеше да стане без да се получи задоволително необятен обществен спор. С това, че го анонсирахме през вчерашния ден, към този момент се вижда, че става част от обществената тематика. Със сигурност ще стане както на институционално равнище, по този начин и на публично. Темата се подвига “, сподели Минчев във връзка на реакцията на некоалиционния парньор на ПП-ДБ - ГЕРБ, че предлагането е на партията на Бойко Борисов и оттова към този момент са желали това да се случи, само че тогава не получили поддръжка от " Продъжаваме смяната " и " Демократична България ".

Според него би могло да има и референдум по тематиката. Идеята за допитване пристигна от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов.

„ Колегите от Има Такъв Народ са подели тази самодейност, може би ще я доведат до дъно. Единственото, което ми се коства по-сложно откъм референдум е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат почтени да бъдат народен празник, до момента в който в един референдум въпросите се задават с „ да “ и „ не “, добави Минчев.

Коалицията предложи и промени в пълномощията на основния прокурор и редуциране на мандата му от 7 на 5 години.

„ Необходимо е, с цел да не се стига до тази обстановка, на която сме очевидци в последните повече от 30 години – основният прокурор да се трансформира във фигура, в която е съсредоточена доста власт и да става квазиполитически състезател. Пет години не е дълготрайност, която да го прави зависим или заплашен от смяна в политическите условия “, счита депутатът от ПП-ДБ.

Последното постоянно държавно управление да става служебно е друга концепция.

" В последните две - три години видяхме, че служебното държавно управление се трансформира в инструмент на президента да концентрира държавната власт съвсем напълно в себе си, което опонира на конституцията ", сподели още Минчев.

Според него е допустимо конституционните промени да бъдат признати до края на годината.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР